AK Tišnov, Alšova 976, 666 01 Tišnov, IČO 26599546
tel. 608 080 590, email: martin.sebera@email.cz
bankovní spojení: Komerční banka, a.s. Tišnov, 27-8624350267 / 0100



zpět na seznam

Zásady pitného režimu

MUDr. Petr Brandejský

Voda je nejdůležitější anorganickou lát­kou v těle člověka, kde tvoří 71-73 % netukově tkáně (50-70 % celkově hmot­nosti podle věku a pohlaví). Krev, ledvi­ny a plíce jsou téměř z 80 % z vody, mozek, střevo a kůže ze 75 %, kostra z 25 %. Voda je nezbytná pro funkci bíl­kovin i průběh látkové přeměny v těle. Odpařování vody je nejdůležitějším mechanismem odvádění tepla navenek.

Voda je univerzálním prostředkem bio­logických dějů. Je uložena uvnitř buněk, tyto buňky omývá zvnějšku a je obsaže­na i v zažívacím ústrojí. Hlavní množství vody se vstřebává ve spodní části tenké­ho střeva a v tlustém střevě a vrací se do krve. Jen minimální množství vody (pouhých 300 g) si člověk dokáže vyro­bit během látkové přeměny tkáňovými oxidacemi.

Vyrovnání vodní bilance se u člověka v podstatě uskutečňuje dvěma regulačními mechanismy: pocitem žízně (pobí­zí ke zvýšenému příjmu tekutiny, je ale již známkou velkého nedostatku vody) a činností ledvin, které vodu zadržují nebo vylučují.

Člověk má denně přijmout 2-4 litry tekutin, při fyzické práci či jiné námaze v horku až 5 litrů, ještě více při pobytu ve velehorách. Základem příjmu je časté pití od rána do večera, jinak hrozí dehy­dratace organismu (příznaky jsou mimo jiné malátnost, bolesti hlavy a kloubů, málo časté močení, koncent­rovaná moč, suchá napjatá kůže). Nedostatek vody škodí celkově, nejen ledvinám a močové soustavě, ale třeba i schopnosti soustředění a tělesné výkonnosti. Zatímco hladovět je možno desítky dní, bez dodávky vody dochází ke smrti za tři dny.

Z doporučených tří litrů vody denně mají být dva litry uhrazeny nejlépe stol­ní vodou (spíše domácího původu), která je hygienicky kontrolována, a bez většího obsahu minerálů. Je třeba hlídat způsob uskladnění u prodejce i datum spotřeby. Po otevření láhev patří vždy do ledničky, kde nemá zůstat déle než tři dny (mohou se v ní rozmnožit bakterie). Používat je možné i vodu z vodovo­du, která je většinou rovněž hygienicky nezávadná, ale většině lidí méně chutná. Velmi rizikové jsou naproti tomu ven­kovské studny, pokud u nich není znám výsledek chemického a bakteriologic­kého rozboru. Výhodné je použití vlaž­ného čaje, v našich končinách spíše kva­litního bylinného a ovocného než slab­šího černého, obvyklého u asijských národů. Čaj může být lehce oslazen nebo ochucen citrónem, za teplého počasí i osolen. Nedoporučují se vody více sycené CO2 pro jejich kyselost a rušení procesu trávení, ani vody sodo­vé, které jsou z méně kvalitních zdrojů než vody stolní.

Minerální vody by se neměly konzumo­vat trvale pro vysoký obsah minerálů, případně pro jejich nevhodnou reakci s užívanými léky. Využívají se spíše podle pokynů lékaře jako součást léčby určitých chorob nebo k náhradě nedo­statku minerálů. Pro vyrovnané hodno­ty minerálů je možné používat jako zdroj vody např. vodu „Korunní“. V Evropě je obecně nedostatek hořčíku, proto se doporučuje denně po několik měsíců pít bez rizika 0,5 l minerálky Magnésia.

Nemá se zapomínat ani na mléko - důle­žitý zdroj vody, minerálů, vitaminů, bíl­kovin, ochranných látek atd. Denně je třeba vypít aspoň 0,5 l nízkotučného mléka (lze nahradit nízkotučnými kysa­nými mléčnými výrobky), zejména kvůli dodávce vápníku.

Zcela nevhodným zdrojem tekutin je nejen jakýkoliv alkohol včetně piva, ale i všechny koncentrované nápoje typu Coca-coly, Pepsi-coly atd. Jeden litr těchto tekutin obsahuje 27 kostek cukru (asi 110 g), což představuje dávku jednoduchého cukru pro člově­ka na dva dny. Kromě nadměrného pří­vodu energie ztěžují vstřebávání tekuti­ny, působí žaludeční potíže a zvětšují pocit žízně.

Obsah cukru v nápoji obecně nemá být větší než 3 % a lze tedy pít ředěné džusy nebo i „lighty“. Pozor na tzv. „instantní“ čaje nebo „Ice tea“ v plechovkách, které jsou z větší části rovněž tvořeny cukrem.

zpět na seznam